Nu een object wat ik wel eens meer geprobeerd heb, maar nooit zo mooi gelukt is door te korte belichtingstijden. Deze keer kon ik wel lekker lang belichten (2 uur!) en ook nog eens met een nieuw filter: een Astronomik CLS clip-filter. Deze filtert de lichtvervuiling wat weg!
De vorige keren was het erg koud, maar nu was het aangenaam weer, jammer dat de sensor van de Canon niet gekoeld wordt zoals bij de Atik camera, hierdoor is er met warm weer wel meer ruis…
Info:
IC1396, beter bekend als de Olifantsslurfnevel, is een fascinerende concentratie van interstellaire gas en stof binnen de grotere geïoniseerde gasregio in het sterrenbeeld Cepheus, ongeveer 2.400 lichtjaar van de aarde verwijderd. Deze nevel is een actieve stervormingsgebied en bevat verschillende zeer jonge sterren, ontdekt in infraroodbeelden in 2003. Voor amateurwaarnemers in Nederland biedt de Olifantsslurfnevel een uitdagend maar lonend object voor observatie, vooral met behulp van telescopen die in staat zijn om de zwakke emissies van deze nevel vast te leggen. De nevel, die zich uitstrekt over een gebied dat groter is dan 20 lichtjaar, wordt verlicht en geïoniseerd door de heldere, massieve ster HD 206267. Het observeren van dergelijke nevels kan amateur astronomen waardevolle praktijkervaring bieden in het herkennen van de subtiele details en structuren die aanwezig zijn in dergelijke complexe astronomische objecten.
De lucht was rustig en transparant.
Voor meer info over IC 1396: klik hier
Datum: 1 juni 2021
Plaats: Vollenhove
Camera: Canon 600d 800Iso
Belichting: 24 x 300s = 120 minuten belicht
Voorbewerking: SiriL
Nabewerking: Photoshop
Kijker: Takahashi FS60CB
Montering: Skywatcher Alt-eq6 gt montering
Volgen: 60mm zoeker Zwo Asi volgcamera en PHD2