Dit object heb ik pas geprobeerd, maar ik vond het resultaat in kleur met de Canon tegenvallen. Deze keer heb ik de nieuwe koeling op de camera gebruikt en dit maakt veel uit! De ruis is echt minder en het resultaat scherper en fraaier… echt veelbelovend. Ik schat dat de sensor temperatuur wel zo’n 10 graden lager is.
Info:
IC 1499, beter bekend als de California Nebula vanwege zijn gelijkenis met de Amerikaanse staat, is een prachtige emissienevel in het sterrenbeeld Perseus. Deze nevel is ontdekt door de Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard op 3 november 1885. Met een oppervlakte van ongeveer 2,5° bij 1° is de nevel zeer groot, maar heeft een lage oppervlaktehelderheid, waardoor hij vooral in de rode lijnen Hα (656 nm) en Hβ (486 nm) gloeit. De nevel is het beste te observeren tussen september en februari, wanneer hij hoog aan de hemel staat. Voor amateurwaarnemers in Nederland is een donkere locatie en een telescoop met een goede lichtopvang aan te raden om de fijne structuren van de nevel waar te nemen. Met een grotere telescoop, zoals een 400 mm Dobson, en het juiste oculair kan men zelfs individuele structuren binnen de nevel onderscheiden.
Voor meer info over IC 1499: klik hier
Hieronder een opname tegelijkertijd genomen met de grote kijker en de Atik camera met Ha filter ook 90 minuten belicht. Deze opnamen heb ik gestapeld met die vorige (zie bericht)
Datum: 28 oktober 2021
Plaats: Vollenhove
Camera: Canon 600d 800Iso gekoeld met peltier koeler
Filter: Astronomic CLS clip-in
Belichting: 20 x 280s = 90 minuten belicht
Voorbewerking: SiriL
Nabewerking: Photoshop
Kijker: Takahashi FS60CB
Montering: Skywatcher Alt-eq6 gt montering
Volgen: 60mm zoeker Zwo Asi volgcamera en PHD2